Grand Kartal Otel

Kartalkaya ve Kartal Tesisleri

Şu günlerde şiddetli kar yağışı zor doğa şartlarında hırçın bir çalışma Bolu dağlarının tepelerinde. Ve Kartalkaya adı verilen denizden 2000 metre yükseklikteki bu tepede sekiz yıllık bir perspektiv içinde Kış dinlenme ve Kayak tesisleri yapılıyor. Yılın 5 ayında kayak sporuna elverişli bu orman bölgesinde altı ünite tamamlandığında amaca ulaşılmış demek olacak ve sekiz yılın sonunda büyük bir kompleks halinde kayak merkezinin tamamı devreye girecek.

Bolu’ ya 10 km uzaklıktaki Koru Motel’ in eski sahibi kurduğu Kar Şirketi ile Kartalkaya’ daki orman bölgesinde yapımına giriştiği Kartal Tesislerinin ilk ünitesi olan 260 yataklı otel Şeker Bayramında işletmeye açılacak. Ve böylece ilk ünite kış dinlenme ve kayak merkezi olarak 1977-1978 kış sezonunda hizmete girecek.

Orman Bakanlığı’ nın kayak pistleri ve doğadan yararlanma alanları olarak bu tesisler için ayırdığı 160 bin metrekarelik sahanın 2500 metrekaresinde ilk otel yükseliyor. Turizm Bankası’ nın 14 milyon lira kredi sağladığı ve Türkiye’ de ilk defa ithal edilecek malzemeleri için %100 gümrük muafiyeti tanıdığı tesisler tamamlandığı zaman 1500 yataklı olacak.
Planlamasını Avusturya’ lı uzman yaptı.

Kar Şirketi sahibi Mazhar Murtezaoğlu, tesislerin planlamasını Avusturya’ da kayak merkezleri kış dinlenme tesisleri planlamacısı Helmut Seen’ in yaptığını belirterek şunları anlattı.
Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ile Orman Bakanlığı’ ndan büyük anlayış gördük. Turizm Bankası’ nın kredisinden yararlandık ve Orman Bakanlığı’ da büyük bir alan tahsis etti. Projelerimizi gösterdik ve teşvik belgesi aldık. Gümrük Bakanlığı’ da ilk defa bize %100 gümrük muafiyeti tanıdı. İlk ünitenin yapımına 1975 Mayıs ayında başladık ve sadece 5 ay çalışabildik. 1976 yılında ise 8 ay açlışarak toplam 13 ayda binayı tamamladık. Şimdi iç ve dış sıvaları, dekorasyonu, diğer ince işleri kaldı.

Sadece kayak pistlerinin tanzimi için 1,5 milyon liraya pist tanzim makinesi aldıklarını ve bunun Ankara gümrüğüne geldiğini belirten Orman Mühendisi Mazhar Murtezaoğlu teleski, bazı mutfak malzemeleri, elektronik cihazlar ve soğuk hava depoları techizatının ithal edileceğini bildirdi.

Bolu şehrinin kaplıcalar kesiminden Kıbrıscık Seben ilçelerinin Aladağ sapağından itibaren 25 km’lik yolun tümünün bakımı, kardan temizlenmesi işlemlerinin kendilerine ait olduğunu söyleyen Mazhar Murtezaoğlu, Bolu ile tesisler arasındaki yolun toplam 45 km olduğunu söylüyor.

Tesislerin yapımı için önce hafriyat ve diğer işler için Mercedes marka ağır iş makinelerinin alındığını belirten Orman Mühendisi Mazhar Murtezaoğlu tesislerin özelliğini şöyle anlatıyor:
“İş makineleri alınca önce yolu yaptık 5 km halinde. İş makineleri hem hafriyatta kullanılabilecek, hemde kışın kar temizlemede yararlanılacak şekildedir. Planlaması yapıldıktan sonra Ankara Mimarlık Mühendislik Akademisi öğretim üyelerinden Yalçın Oğuz ve eşi Beate Oğuz projeleri hazırladılar. Yapıma geçtik ve çok güç doğa şartları altında çalıştık.”

Otel 82 oda 260 yataklıdır.300 kişinin biranda yemek yiyebileceği yemek salonu telvizyon odası seminer salonu ve dinlenme salonları bulunmaktadır. Otelde ayrıca 2 butik, 1 kuaför faaliyete geçecektir. Otomatik bulaşık makineleri, çamaşırhane ve çöp fırınının yer alacağı tesiste mutfak ve 700 yatağa ait ısı enerji merkezi bulunuyor. Su hazineden alındı, elektriği ise 3 dev jeneratörden üreteceğiz. Otellerden başka köşklerde olacak ve 8 yıl sonunda tesislerin 150 milyon liraya malolacağı hesaplanıyor.

Kayak merkezinin kurulması için Kayak federasyonu eski başkanı Latif Osman Bey’ den büyük yardım gördük. Kayak eğitimini ise Emekli Tümgeneral Reşit Aydıngün realize edecek. Şirketimiz kendisini, incelemerde bulunmak üzere kış sporları merkezine gönderdi. Halen kendisi Avrupada kış sporları merkezinde incelemeler yapmaktadır

%d blogcu bunu beğendi: